WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE

BABYMASSAGE

SHANTALA BABYMASSAGE

Shantala is een ritmische massage waar men in aandacht en met respect bezig is met het kind. Hierdoor worden baby’s rustiger en slapen ze regelmatiger. Tevens wordt het gevoel van geborgenheid en verbondenheid versterkt.

Inleiding - Voordelen Baby - Voordelen Ouders - Voorbereiding - De Babymassage - Couveusebaby's

Shantala Babymassage - Inleiding

Aanraking betekent contact, aanraking is belangrijk. Jij verlangt hier naar, maar je kindje ook! Babymassage is een goede manier om hier invulling aan te geven. Je kunt je baby vanaf zijn geboorte maar ook al tijdens de zwangerschap masseren. Aanraking is de eerste taal die je kindje leert. Voor hem de meest belangrijke taal gedurende de eerste maanden van zijn leven.

Shantala woont in één van de armste buurten van Calcutta in India. Zij werd er in de jaren 80 opgemerkt door Dr. Leboyer op een zonnige morgen, zittend op de grond, bezig haar baby te masseren. Hij was verrast en gecharmeerd door dit vredige en harmonieuze ritueel. Zij was verbaasd over deze verwondering, want voor haar was dit een dagelijkse, doodgewone bezigheid. Babymassage is in India een goed bewaarde gewoonte, die van moeder op dochter wordt doorgegeven. De Franse dokter Leboyer introduceerde Shantala Babymassage in Europa.

Babymassage is iets voor het gezin. Als moeder of vader ben je natuurlijk de aangewezen persoon om je baby te masseren. Maar ook oudere zussen of broers kunnen erbij betrokken worden. De Shantala Babymassage is gemakkelijk te leren en eenvoudig toe te passen. Er bestaan cursussen waar je babymassage kunt leren. De cursus is bedoeld voor ouders van baby's vanaf ongeveer zes weken tot ongeveer negen maanden oud. In het begin mag je niet langer dan 10 tot 15 minuten masseren.

Shantala Babymassage - Voordelen Baby

Shantala Babymassage - Voordelen Ouders

Shantala Babymassage - Voorbereiding

Shantala Babymassage - De Babymassage

Algemeen

Wrijf je warme handen in met babymassage-olie. Houd altijd met één hand contact met je baby. Oefen een bescheiden druk uit, anders kietel je de baby. Dring niet aan op plaatsen die hij niet aangenaam vindt.

Massage voor gezicht en hoofd

Masseer zachtjes de bovenkant van het hoofd en vermijd hierbij de fontanel. Maak met je duim cirkelende bewegingen over het gezicht in de richting van de pijlen. Masseer de rand van de oren en de oorlelletjes.

babymassage hoofd

Massage voor armen en borst

Leg je handen om de arm heen en beweeg ze naar boven toe terwijl je druk uitoefent met je duimen. Masseer de handpalm in cirkelbewegingen en eindig door zachtjes aan alle vingers te trekken. Beweeg je handen stevig langs de romp omhoog en daarna zachtjes over de borstkas terug naar beneden.

babymassage armen en borst

Massage voor buik en benen

Maak eerst kleine en daarna grotere cirkelbewegingen over de buik in de richting van de klok. Dit helpt tegen eventuele gassen in de darmen. Pas op de benen dezelfde techniek toe als op de handen en eindig met je duimen op de voetzolen. Dit werkt kalmerend.

babymassage buik en benen

Massage voor rug en billen

Maak vanaf de nek kleine cirkelende bewegingen aan weerszijden van de ruggengraat naar beneden toe en masseer zachtjes langs de romp naar boven toe. Masseer de billen met een stevige beweging. Laat je handen stevig langs de benen omlaag gaan en eindig door je handen over het hele lichaam te laten gaan.

babymassage rug en billen

Shantala Babymassage - Couveusebaby's

De onderzoekster Tiffany Field stelde opmerkelijke resultaten vast in een onderzoek naar de effecten van babymassage bij couveusebaby's. In haar onderzoek werd een groep couveusebaby's die 9 weken te vroeg geboren waren, met een geboortegewicht van 2 pond, tien dagen lang drie keer per dag een kwartiertje gemasseerd. Het effect bleek spectaculair: de baby's namen beduidend meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby's. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby's konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden! Follow-up onderzoek toonde aan dat deze gemasseerde baby's ook na een periode van enkele maanden en zelfs na een jaar nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

© Digitown Webdesign  -  info@digitown.be