WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE

VOETMASSAGE

MANUELE LYFMEDRAINAGE

In 1932 ontwikkelde Dr. Vodder de manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massage om de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Lymfestelsel - Lymfedrainage volgens Vodder - Cyclo-Drain - Soorten oedeem - Massage lymfeknopen - Oefeningen

Het lymfestelsel

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel, het lymfestelsel. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma, maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Het lymfestelsel is een afvoerend systeem.

Het lymfestelsel begint in de weefsels en de grote lymfevaten bevatten kleine spiertjes die kunnen samentrekken. Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. Deze lymfeknopen, ook wel lymfeklieren genoemd, zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel.

Ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, worden onschadelijk gemaakt. Verder filteren lymfeklieren afvalstoffen uit de lymfe. Daarnaast hebben lymfklieren een belangrijke functie bij de actieve afweer en allergie ontwikkeling door witte bloedlichaampjes.

Lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen. Op sommige plaatsen is een groep lymfeklieren te vinden, een lymfeklierpakket: in de hals, in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achterin de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen.

Lymfeweefsel bevindt zich ook in andere organen: de keelholte, de luchtwegen, de milt, de wand van de darm en het beenmerg.

De Manuele Lymfdrainage volgens Vodder

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, de manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massage om de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Bij de manuele lymfedrainage volgens Vodder wordt er ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen in de stroomrichting van het lymfstelsel. Het ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes om het overtollige vocht af te voeren.

De patiënt ligt meestal en er wordt gezorgd voor een ontspannen sfeer. De behandeling is vrijwel pijnloos. De lymfemassage begint bij de lymfklieren in de hals gevolgd door de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat.

Volgende klachten kunnen behandeld worden dankzij lymfedrainage:

Lymfedrainage met de Cyclo-Drain

cyclo drain

De Cyclo-drain is een apparaat dat de lymfeafvoer stimuleert, activeert en kan gebruikt worden als aanvulling op de manuele lymfedrainage. De cyclodrain is geschikt voor armen en benen.

De behandeling met de Cyclo-Drain werkt stimulerend en activerend door een zachte cyclisch roterende licht verwarmde luchtstroom. Ook de bloedsomloop wordt bevorderd.

Aangezien er nauwelijks druk wordt uitgeoefend, ontstaan er geen obstructies. Er wordt nooit meer afgevoerd dan het lichaam kan verwerken. De nawerking van de behandeling kan lange tijd merkbaar blijven.

Soorten oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht (soms met eiwitten of vetcellen).
Er zijn drie soorten oedeem te onderscheiden: lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer.

Bij primair lymfoedeem zijn er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig waardoor zwellingen kunnen ontstaan.

Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem. Bijvoorbeeld door infecties, bij langdurig bestaande spataderen of na een doorgemaakte trombose. Ook kan het oedeem optreden na een behandeling van tumoren waarbij lymfeklieren zijn weggehaald of door zware belasting van een zwangerschap.

Kenmerken:

Lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het is een pijnlijke, chronische ziekte. Bovendien is de vochtafvoer niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.

De ziekte komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor en wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Vast staat dat erfelijke factoren een rol spelen.

Kenmerken:

Veneus oedeem

Indien klachten aan de benen optreden zoals het optreden van spataderen, vochtophoping rondom de enkels, die in de loop van de dag toeneemt en/of rusteloze benen na enige tijd staan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden.

Kenmerken:

Massage van de lymfeknopen

Goede momenten voor massage van de lymfeklieren zijn:

Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven. Terwijl u draait geeft u een beetje druk, de diepte in, en laat u weer los. Op elke plek herhaalt u de beweging 5 x. Probeer elke draaibeweging in 1 seconde te doen. Gemakkelijk is bij elke draai rustig “één-en-twintig” te denken.

HALS

lymfemassage lymfeknopen Kruis uw armen voor de borst en leg uw handen in de kuiltjes naast de nek, net boven het sleutelbeen. Draai dan rustig 5 x met aneengesloten platte vingers iets de diepte in. Maak de pompende draaibeweging naar buiten, richting schouders. Plaats dan uw vingers ongeveer 1 cm naar buiten en herhaal dit.OKSEL

lymfemassage lymfeknopenlymfedrainage van vodder Plaats uw hand zo hoog mogelijk in de oksel. Begin achter, door met de hand een draaiende pompbeweging te maken herhaal het weer 5 x 1sec. Doe hetzelfde in het midden en vervolgens vóór in de oksel.
BORSTBEEN BOVEN

lymfebanenlymfevaten Plaats uw platte hand op de bovenkant van het borstbeen. Loop terwijl u met uw hand lichte draaiende pompbeweging maakt steeds stukjes naar boven tot aan de nek. Herhaal dit 2 x. De ene keer draait u met uw hand naar buiten de andere keer naar binnen.


BORSTBEEN ONDER

Hier doet u hetzelfde als beschreven bij borstbeen boven, maar dan aan de onderkant van het borstbeen.


BUIK

lymfe massagelymfe klieren Plaats de hand op de buik en maak de zelfde pompende draaibeweging, maar geef meer kracht om meer de diepte in te gaan. U kunt dit op 4 verschillende plaatsen rond de navel doen.lymfe drainagelymfe knopen

BOVEN HEUPBEEN

lymfe massagelymfe knopen Leg uw platte aaneengesloten vingers op uw buik net boven tegenoverliggende heupbot. Laat de vingers richting dat bot wijzen en maak de draaiende pompbeweging met de drukrichting naar boven, dus richting de flank. Herhaal dit aan beide zijden 5 x.


LIES

cursus lymfedrainage In de lies zijn de kliertjes soms goed te voelen. Leg uw platte aaneen-gesloten vingers in de lies en maak dan de pompende draaibeweging.MASSAGE VAN DE ARM

Nu u alle lymfeknopen in werking heeft gezet is het belangrijk daarna de arm te masseren, zodat het vocht daar goed kan worden afgevoerd.

  1. Leg uw arm neer op een platte en zachte ondergrond. Op tafel met een kussentje of op een armleuning van de bank bijvoorbeeld.
  2. Maak met uw andere hand een C-vorm met de vingers aan elkaar gesloten. Leg deze om uw pols zo dicht mogelijk tegen de hand.
  3. Maak dan een scheppende beweging van onder naar boven. Schuif steeds iets (+/- 2cm) op, over de hele arm over de schouder. Zo voert u het vocht af naar de nek.
  4. Herhaal dit aan de binnenkant en de zijkanten van uw arm.

Nu hebt u uw lichaam handmatig geholpen met het vocht vanuit de arm naar boven te pompen. De lymfevaten zijn nu harder aan het werk dan vóórdat u ze hielp

Oefeningen bij lymfoedeem

Oefeningen bij beginnend lymfoedeem (spierpomp oefeningen). Voer de oefeningen in een rustig tempo uit en las rustmomenten in (één tel vasthouden, drie tot vijf tellen rust). Oefen twee keer per dag.

oefenen lymfedrainage Oefening 1
Liggend op de rug met opgetrokken benen en plaats de handen op de buik. Adem rustig in door uw neus (voel hierbij de buik een stukje omhooggaan). Adem daarna rustig door de mond uit (de buik zakt hierbij rustig naar beneden). Houd deze oefening 3 tot 5 minuten vol.


oefenen lymfoedeem oefenen lymfedrainage Oefening 2
Rechtop zittend met de voeten plat op de grond, uw handen rusten op uw benen. Laat uw schouders ontspannenhangen en draai uw hoofd naarlinks. Houd dit 1 tel vast, draai uwhoofd weer naar het midden enontspan. Wissel links en rechts af.

lymfedrainage armen lymfedrainage benen Oefening 3
Als oefening 2. OefeningKin naar de borst bewegen, kijk weerterug naar het midden en ontspan. Doe dit hetzelfde naar boven.
oedeemtherapie lmyfoedeem kosten Oefening 4
Als oefening 2. Beweeg uw hoofd rustig zijwaarts richtingschouder terwijl u naar voren blijft kijken,rustig terug naar het midden. Doe dit beurtelings naar beide zijden.oedeemtherapie oefeningen Oefening 5
Als oefening 2. Trek uw schouders op en ontspan daarna rustig.oedeemtherapie Oefening 6
Als oefening 2. Trek uw schouderbladen wat naar achteren en licht naar beneden en ontspan daarna.


oedeemtherapie oedeemtherapie Oefening 7
Rechtop zittend met uw handen gevouwen voor uw borstkas en ontspannen schouders. Duw uw handen rustig tegen elkaar en ontspan. Houd de handen gevouwen en trek ze lichtjes uit elkaar en ontspan.


oedeemtherapie oedeemtherapie Oefening 8
Rechtop zittend, schouders ontspannen en de armen rustig laten hangen langs hetlichaam. Rustig de ellebogen afwisselend buigen en strekken.oedeemtherapie oedeemtherapie Oefening 9
Als oefening 2. Maak afwisselend een vuist met linker- en rechterhand en ontspan. Strek de vingers en ontspan.Oefening 10
Herhaal oefening 1.

 

 

 

© Digitown Webdesign  -  info@digitown.be