WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE
In 1932 ontwikkelde Dr. Vodder de manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massage om de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Lymfestelsel - Lymfedrainage volgens Vodder - Cyclo-Drain - Soorten oedeem - Massage lymfeknopen - Oefeningen
Het lymfestelsel begint in de weefsels en de grote lymfevaten bevatten kleine spiertjes die kunnen samentrekken. Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. Deze lymfeknopen, ook wel lymfeklieren genoemd, zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel.
Ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, worden onschadelijk gemaakt. Verder filteren lymfeklieren afvalstoffen uit de lymfe. Daarnaast hebben lymfklieren een belangrijke functie bij de actieve afweer en allergie ontwikkeling door witte bloedlichaampjes.
Lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen. Op sommige plaatsen is een groep lymfeklieren te vinden, een lymfeklierpakket: in de hals, in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achterin de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen.
Lymfeweefsel bevindt zich ook in andere organen: de keelholte, de luchtwegen, de milt, de wand van de darm en het beenmerg.
In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, de manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massage om de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
Bij de manuele lymfedrainage volgens Vodder wordt er ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen in de stroomrichting van het lymfstelsel. Het ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes om het overtollige vocht af te voeren.
De patiënt ligt meestal en er wordt gezorgd voor een ontspannen sfeer. De behandeling is vrijwel pijnloos. De lymfemassage begint bij de lymfklieren in de hals gevolgd door de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat.
Volgende klachten kunnen behandeld worden dankzij lymfedrainage:
De Cyclo-drain is een apparaat dat de lymfeafvoer stimuleert, activeert en kan gebruikt worden als aanvulling op de manuele lymfedrainage. De cyclodrain is geschikt voor armen en benen.
De behandeling met de Cyclo-Drain werkt stimulerend en activerend door een zachte cyclisch roterende licht verwarmde luchtstroom. Ook de bloedsomloop wordt bevorderd.
Aangezien er nauwelijks druk wordt uitgeoefend, ontstaan er geen obstructies. Er wordt nooit meer afgevoerd dan het lichaam kan verwerken. De nawerking van de behandeling kan lange tijd merkbaar blijven.
Oedeem is een ophoping van vocht (soms met eiwitten of vetcellen).
Er zijn drie soorten oedeem te onderscheiden: lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer.
Bij primair lymfoedeem zijn er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig waardoor zwellingen kunnen ontstaan.
Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem. Bijvoorbeeld door infecties, bij langdurig bestaande spataderen of na een doorgemaakte trombose. Ook kan het oedeem optreden na een behandeling van tumoren waarbij lymfeklieren zijn weggehaald of door zware belasting van een zwangerschap.
Kenmerken:
Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Het is een pijnlijke, chronische ziekte. Bovendien is de vochtafvoer niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.
De ziekte komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor en wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Vast staat dat erfelijke factoren een rol spelen.
Kenmerken:Indien klachten aan de benen optreden zoals het optreden van spataderen, vochtophoping rondom de enkels, die in de loop van de dag toeneemt en/of rusteloze benen na enige tijd staan. Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden.
Kenmerken:Goede momenten voor massage van de lymfeklieren zijn:
Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven. Terwijl u draait geeft u een beetje druk, de diepte in, en laat u weer los. Op elke plek herhaalt u de beweging 5 x. Probeer elke draaibeweging in 1 seconde te doen. Gemakkelijk is bij elke draai rustig “één-en-twintig” te denken.
Hier doet u hetzelfde als beschreven bij borstbeen boven, maar dan aan de onderkant van het borstbeen.
Nu u alle lymfeknopen in werking heeft gezet is het belangrijk daarna de arm te masseren, zodat het vocht daar goed kan worden afgevoerd.
Nu hebt u uw lichaam handmatig geholpen met het vocht vanuit de arm naar boven te pompen. De lymfevaten zijn nu harder aan het werk dan vóórdat u ze hielp
Oefeningen bij beginnend lymfoedeem (spierpomp oefeningen). Voer de oefeningen in een rustig tempo uit en las rustmomenten in (één tel vasthouden, drie tot vijf tellen rust). Oefen twee keer per dag.
Oefening 1