WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE

ONTGIFTEN

ONTGIFTEN - DETOX

Welness, welzijn, goed voor jezelf zorgen. Daar hoort ontgiften bij. Hoe langer je wacht om jezelf te ontgiften, hoe erger de symptomen kunnen zijn. Hoe kan je nu het best ontgiften?

Wat is ontgiften - Ontgiften met voeding - Ontgiften met kruiden - Ontgifting door ademhaling - Reiniging huid - Darmen reinigen - Detox Tips - Herxheimer reactie - Conclusie

Wat is Ontgiften

Voor ontgiften wordt ook wel de term drainage, ontslakken gebruikt, of detox als een afkorting van detoxificatie. Ontgiften is een proces dat lichaamsbedreigende giftige bestanddelen uit onze omgeving, voeding, alsook uit ons eigen lichaam omvormt tot iets wat schadeloos is of het scheidt deze stoffen uit. Het moeiliijkste bij ontgiften is de verwijdering van zware metalen zoals lood, kwik,cadmium, nikkel, arsenicum en aluminium. De belangrijkste ontgiftingsorganen zijn lever, dikke darm, nieren, galblaas, longen, huid, lympheklieren en bloed. In onze huidige vervuilde samenleving moeten onze organen en systemen veel harder werken om de toegenomen verspilling en gifstoffen kwijt te raken. Elk programma waarbij ontgifting een rol speelt, zal de gezondheid verbeteren. Factoren zoals voeding, water, lichaamsbeweging, rust, zon en frisse lucht, moeten echter ook bekeken worden.

Ontgiften met voeding

Voeding is in staat om het lichaam te helpen bij ontgifting. Vegetarische voeding bevat de vezelstoffen die nodig zijn voor een goede ontlasting en de juiste dosering vitamines en waardevolle enzymen. Geen vlees eten gedurende een korte periode bevordert de ontgifting. Wie op zoek is naar een betere gezondheid en niet afhankelijk wil zijn van medicijnen, zal een verandering van voeding met open armen ontvangen. Voeding is gewoonlijk de basis van elk ontgiftingsprogramma, Voedingsmiddelen zoals tarwe (gluten) en melkproducten (melk, kaas) zijn vaak de oorzaak van allergieŽn. Suiker wordt weggelaten vanwege zijn "lege calorieŽn" en omdat het hypoglycemie kan veroorzaken. Vlees wordt weggelaten omdat er hormonen en antibiotica in zitten en omdat het moeilijk verteerd kan worden. Het is verstandig om cafeÔne te mijden vanwege de vele, negatieve effecten op de spijsvertering.

Ontgiften met kruiden

Soms worden lever, longen of nieren niet voldoende gestimuleerd. Dan is een aanvulling met kruiden nodig om de reiniging tot in de puntjes uit te voeren. Kruidencombinaties:

Lever: LIV-A paardebloem, bieten, leverkruid, peterselie, paardestaart, berkenbladeren, kamille, gezegende distel, black cohosh, engelwortel, gentiaan, goldenrod.

Nieren: Uva ursi, peterselie, paardebloem, jeneverbessen, JP-X peterselie, uva ursi, heemst, gember, goldenseal, dong quai, cederbessen

Longen:: LH smeerwortel, heemst, koningskaars, boombastmeel, senega, Chinese ephedra.

Wanneer kruiden ingenomen worden om te ontgiften kan dit het beste samen met goede voeding. Kruiden kunnen gebruikt worden in de vorm van thee, poeder of extract.

Voorbeeld van een reiniging met kruiden: Bij het opstaan: een glas citroenwater of water met daaraan toegevoegd: een theelepel appelazijn en een theelepel rietsuiker melasse. Ochtend: een glas water met poeder van psyllium poeder (gevolgd door nog een glas water) Neem 2-3 enzymtabletten in bij de maaltijden en leverkruiden. Tussendoortjes: kruidenthee die de lever ondersteunen zoals paardebloem/zoethout/gember/venkel

Ontgiften door ademhaling

Veel mensen doen een beroep op voedingssupplementen om het lichaam te ontgiften, maar weten niet dat een correcte ademhaling meer doet om het lichaam te ontgiften dan het nemen van alle voedingssupplementen samen. Volgens Jane Scrivner, auteur van het boek Detox jezelf doet de volgende ademhalingsmethode wonderen voor het ontgiften van het lichaam. Voer de speciale ademhaling minimum drie keer per dag uit gedurende telkens vijf minuten.

Reiniging van de huid

Bij een ontgifting hoort een reiniging van de huid, want onze huid is een van onze beste uitscheidingsorganen. Saunabaden en stoomkamers zijn prima om gifstoffen te verwijderen en om de energie en gezondheid te herstellen. Op de eerste plaats moeten we ons elke dag wassen met natuurlijke zeep. Dan moeten we onze huid verzorgen met natuurlijke oliŽn en producten. Het borstelen van de huid helpt bij de verwijdering van de oude, dode huidlaag en bij het openhouden van de poriŽn. Flink afdrogen is een goede manier om je huid te borstelen. Doe het totdat de huid een beetje rood is. Verwissel vaak van baddoek omdat er gifstoffen in zitten. Om je huid goed te verzorgen is ook goede voeding nodig. Boter en olijfolie zijn allebei uitstekend geschikt om de huid in een prima conditie te houden.

Baden om te ontgiften:

Neem Ĺ cup of baking soda of Ĺ cup Epsom zout ofĹ cup zeezout. 15-20 minuten inweken en dan de huid borstelen met zeep op een washandje van natuurlijke vezels. Na een paar minuten zal het water donker worden en "viezig". De donkere kleur komt door de metalen die uit de huid gekomen zijn (aluminium en kwik). Doe dit eenmaal per week tijdens het ontgiften en een keer per maand om het te onderhouden.

Darmen Reinigen

Een belangrijke stap op weg naar een gezondheid is het schoon houden en in beweging houden van de darmen en het herstellen van de darmflora. Wanneer de darmwerking te traag is, worden de gifstoffen opnieuw opgenomen en terug gebracht naar de lever. Wanneer de darmen traag worden, krijgen ziekteverwekkende organismen de gelegenheid om sneller te groeien. Er is aanvoer van goede bacteriŽn nodig om dit te herstellen. Onze schildklier regelt het metabolisme en het metabolisme bepaalt hoe de darmen werken. Tegenwoordig komt het vaak voor dat de lichaamstemperatuur te laag is. Een belangrijke factor bij een te lage lichaamstemperatuur is de onderdrukking van de schildklier door metalen zoals kwik, dat zich bindt met de hormonen van de schildklier waardoor deze hun werk niet kunnen doen. Om de darmen weer in beweging te krijgen is voeding met veel vezels nodig, vers fruit en verse groente. Soms kan men wat extra vezels toevoegen door een glas water (sap) te drinken waar psyllium poeder aan toegevoegd wordt. De extra vezels zorgen voor een stevigere omvang van de ontlasting en verkorten de tijd dat de voedingbrij in de darmen blijft en dit betekent een snellere uitscheiding van gifstoffen. Kruidencombinaties die op de darmwerking inwerken zijn uitstekend omdat ze niet alleen de darmbeweging stimuleren, maar tevens de darm voeden om zelf te kunnen bewegen. Kruiden zijn geen vervangingsmiddelen voor een gezonde, natuurlijke voeding. Men moet ook niet afhankelijk worden van laxerende kruiden omdat deze kruiden kalium verwijderen uit het lichaam en "verslavend" kunnen werken.

Detox Tips door Roy Martina

In het boek DETOX van Roy Martina staan er handige tips om te ontgiften.

Herxheimer reactie

Een Herxheimer Reactie doet zich voor wanneer een lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam in staat is om uit te scheiden. Wanneer dit gebeurt, kan hoofdpijn, misselijkheid, braken en algehele malaise het gevolg zijn. Hoewel dit maar een korte periode duurt, kan het ernstig zijn en iemand er van weerhouden om het doel te bereiken. De Herxheimer reactie kan geminimaliseerd worden door:

Wanneer er sprake is van een Herxheimer reactie, is het belangrijk om een stapje terug te doen. Verminder het gebruik van kruiden. Wanneer het voorbij is, voelt men zich over het algemeen veel beter en is de gezondheid hersteld.

Conclusie Ontgiften

Tijdens het ontgiften kan er hoofdpijn, misselijkheid, malaise en braken voorkomen door de gifstoffen die vrijkomen. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om voorzichtig en langzaam verder te gaan. Ons lichaam moet voorbereid worden om gifstoffen te kunnen uitscheiden. Dit doe je door de werking van de darmen te verbeteren, de huid te reinigen en de longen en de nieren optimaal te laten functioneren. Ontgiften is belangrijk voor een goede gezondheid. Ontgiften is eenvoudig wanneer we gezonde, natuurlijke, organische voeding eten en leven op een natuurlijke manier. Verandering van levensstijl kan nodig zijn om ontgifting te laten plaatsvinden. Kruiden kunnen helpen om de lever, longen, nieren en darmen te stimuleren wanneer dat nodig is, maar bij elk ontgiftingsprogramma geniet goede voeding de prioriteit. Wanneer de gifstoffen vrijkomen, kunnen we ons een paar dagen beroerd voelen, maar wanneer de gezondheid hersteld is, hebben we hernieuwde energie en kunnen we genieten van deze herwonnen gezondheid.

 

 

 

© Digitown Webdesign  -  info@digitown.be