WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE

MASUNAGA

MASUNAGA'S MERIDIAAN STREKKINGEN

Shizuto Masunaga (1925-1981) is de vormgever van een nieuwe stijl van de shiatsu: de Zen Shiatsu. Hij ontwikkelde 6 strekkingen van de meridianen die de levensenergie beter laat stromen.

Inleiding - De 6 strekkingen - Video van de strekkingen

Inleiding strekkingen van Masunaga

In de Zen Shiatsu wordt niet puntgericht maar meridiaangericht gewerkt. Het been of de arm wordt b.v. in een bepaalde stand gelegd zodat de ki stroom al vanuit de houding wordt beÔnvloed en de toegepaste druk minimaal hoeft te zijn voor een optimaal resultaat.

Deze zes strekkingen omvatten een gehele lichaamsoefening. Het zijn strekkingen die we wellicht terugvinden in andere sporten, maar met uitzondering dat we hier niet proberen de spieren te verlengen, maar we proberen ze te ontspannen. Bij een uitademing strek je je tot in een houding totdat de spieren gespannen staan en daar probeer je je te ontspannen. Door deze oefeningen krijg je meer stroming van energie en meer flexibiliteit en ruimte in je lichaam.


De 6 strekkingen van Masunaga

Deze strekkingen voer je achtereenvolgens uit in een vloeiende, maar trage beweging. Ze kunnen tot drie keer achter elkaar herhaald worden De bedoeling van het uitvoeren van deze strekkingen is je levensenergie beter te laten stromen doorheen de twaalf meridianen. Iedere beweging harmoniseert de energie van twee complementaire meridianen. Als je deze strekkingen `s morgens uitvoert, is je dag zeker goed begonnen!

Strekking van de long- en dikkedarm meridiaan - element metaal

shiatsu shiatsu Bij het inademen strek je de armen, de nek en het hoofd naar boven. Houd eventjes aan.

Bij het uitademen buig je de romp naar voor en strek je je armen achter de rug, de duimen in elkaar gehaakt. Houd even aan. Kijk voor je uit. Kom langzaam weer in rusttoestand.

Met deze strekking worden de longen geactiveerd, onderhouden en vernieuwd. Ze werkt ook op de dikke darm in. Deze dient om te elimineren, om te zetten en te transformeren.

Strekking van de maag - en milt meridiaan - element aarde

shiatsu oefening shiatsu strekking

Bij het inademen strek je handen en armen boven het hoofd.

Bij het uitademen laat je de romp voorzichtig achterwaarts zakken, zonder de knieŽn op te heffen. Steun op je armen en handen. Je gaat zo diep als mogelijk. Kom weer in seizahouding.

Deze strekking bevordert de werking van de maag en de milt-pancreas, d.w.z. de voorvertering en de assimilatie van het voedsel.

Strekking van de hart en de dunne darm meridiaan - element vuur

shiatsu oefening Bij het inademen zitten we met de voetzolen tegen elkaar en houden die zo dicht mogelijk tegen ons bekken. Handen omklemmen de tenen. Rug en hoofd zijn recht.

Bij het uitademen buig je de romp naar voren en breng je hoofd en ellebogen zo dicht mogelijk bij de grond. Het zitvlak blijft op de grond Deze strekking kun je versterken door de ellebogen achter de scheenbenen te haken. Kom terug in rustige zit.

Het hart ontvangt, kiest, communiceert. De dunne darm scheidt het zuivere van het onzuivere.

Strekking van de blaas en de nier meridiaan - element water

shiatsu masunaga Bij het inademen zit je met gesloten, gestrekte benen, de romp, nek, hoofd en armen gestrekt naar boven.

Bij het uitademe buig je voorwaarts en breng je de handen naar de voeten en het hoofd naar de knieŽn. Probeer met je handen je voeten te strekken (trek je tenen naar je toe). Houd even aan en kom weer in zithouding.

De nieren zijn reservoirs van onze vitaliteit. De blaas zuivert het lichaam.

Strekking drievoudige verwarmer en hartgouverneur - element vuur

shiatsu therapie Bij het inademen plaats je de hielen zo dicht mogelijk tegen het bekken. Je strekt het bovenlichaam weer naar boven.

Bij het uitademen buig je naar voren terwijl je de armen kruist en de handpalmen tegen de binnenkant van de knieŽn naar buiten drukt.

Houd even aan en kom dan weer in de uitgangshouding. Terwijl we deze strekbeweging uitvoeren, proberen we het hoofd zo dicht mogelijk tegen de grond te krijgen, zonder de billen op te lichten. Wisselen met de andere arm boven.

Deze strekking beschermt het hart, bevordert de circulatie en regelt de temperaturen in het lichaam.

Strekking van de lever en de galblaas meridiaan - element hout

reiki shiatsu Bij het inademen zit je met de benen wijd gespreid, bovenlichaam en armen naar boven gestrekt.

Bij het uitademen strek je beurtelings zijdelings links en rechts. Houd even aan en keer terug naar zithouding.

De lever heeft te maken met toekomstplannen en verdediging en gaat vergiftiging tegen. De gal heeft met beslissing en oordeel te maken.

Strekking van de spiraalenergie

massage shiatsu
Blijf ongeveer ťťn minuut in seizahouding en kom dan terug in de uitgangspositie.

Kom in hurkzit en steun op je handen. Ontrol nu je lichaam. Zet je voeten plat op de grond. Strek je knieŽn. Ontrol je romp nu wervel per wervel, het hoofd en de armen blijven zo laag mogelijk. Ontrol nu ook de nekwervels tot het hoofd recht staat en strek je armen en je hoofd naar de kosmos Houd dit even aan. Zo kom je weer in je originele uitgangshouding.

Tips:

Video van de meridiaan strekkingen

Bij de uitvoering van de 6 strekkingen van Masunaga vind je soms kleine varianten.

Basis meridiaan strekkingVervolg meridiaan strekkingEen ander voorbeeld© Digitown Webdesign  -  info@digitown.be