WWW.WELLNESS.TOPLINK.BE

EFT EN WELLNESS

FIBROMASSAGE

Fibromassage is een combinatie van massagetechnieken met als opzet pijnverlichting bij fibromyalgie. Naast fibromassage blijken ook voedingssupplementen, aangepaste voeding en bewegen bij te dragen tot pijnverlichting bij fibromyalgie.

Fibromassage - Opleidingen - Bewegen - Wat is fibromyalgie - Symptomen - Diagnose - Boeken - Tender Points - Infrarood - Voeding - Voedingssupplementen - Medicijnen - Slaapstoornissen

Massage bij fibromyalgie

Voor een fibromyalgie massage in de omgeving van Gent kunt u terecht bij Massagecentrum De Krachtbron. Deze fibromyalgie massage omvat een mix van shiatsu en energetische technieken met de bedoeling het zelfgenezend vermogen te stimuleren. Massagecentrum De Krachtbron bevindt zich in Kalken op 45km van Antwerpen of Brussel.

Fibromassage of fibromyssage

Fibromassage of fibromyssage is een massagetechniek ontwikkeld voor het verlichten van spierpijn bij fibromyalgie. Fibromassage wordt onderwezen in de Zonnevlecht in Waalwijk en Amersfoort en fibromyssage in de Wellness Academie in Hasselt. Beide massagetechnieken brengen positieve effecten teweeg bij mensen met fybromyalgie.

In de fibromyssage is Traditional Chinese Medicine (met onder meer meridiaan stretching en Qi flow) opgenomen. De opzet bij fibromyssage is het activeren van het zelfgenezend vermogen. Hierdoor gaat het lichaam zelf stoffen aanmaken om de pijn te verlichten. Het meridiaanstelsel wordt beÔnvloed, waardoor de energie weer gaat stromen.

Een fibromassage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans in ons lichaam. De ademhaling wordt normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn verminderen. Fibromassage heeft het volgende effect:

Cursus fibromassage of fibromyssage

De cursus fibromassage of de cursus fibromyssage omvat de volgende inhoud:

Fibromyalgie en bewegen

Tenslotte is het belangrijk voor mensen met Fibromyalgie om in beweging te blijven. Voorbeelden van sporten die, net zoals fibromassage, pijn kunnen verlichten bij Fibromyalgie:

Wat is fibromyalgie

Fybromyalgie betekent spierpijn en bindweefselpijn. Fybromyalgie manifesteert zich in het bewegingsapparaat (spieren en pezen) en wordt gekenmerkt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam. Mensen met fybromyalgie hebben vooral nekpijn, schouderpijn, lage rugpijn en pijn in bekkengordel en ledematen. De spierpijn bij fybromyalgie wordt meestal heviger na inactiviteit en blootstelling aan koude. De meeste mensen men fibromyalgie zijn vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maar ook mannen en kinderen kunnen fibromyalgie krijgen. Naar schatting krijgt 2% van de bevolking fibromyalgie.

Oorzaak fibromyalgie

Fibromyalgie wordt door meerdere factoren bepaald. Een darminfectie kan leiden tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. Dit leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties. Schimmelinfecties komen erg veel voor bij mensen met fibromyalgie. Het prikkelbare darmsyndroom is ook een veel voorkomend verschijnsel bij fibromyalgie. Ook komt reuma vaak in het voorgeslacht voor. Veel patiŽnten met fibromyalgie hebben last van virale belastingen. Veel voorkomend zijn ook bacteriŽle belastingen, waaronder de tekenbeetbesmetting. Steeds meer deskundigen veronderstellen dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting en verzuring. Als de lever niet meer in staat is zijn gifstoffen te verwijderen, worden deze opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel. De alvleesklier produceert te weinig enzymen bij fibromyalgie waardoor bloedsuikerschommelingen en spijsverteringsproblemen ontstaan. Met een verzwakt afweersysteem als gevolg. Relatieproblemen maar ook problemen uit het verleden kunnen een rol spelen bij fibromyalgie. Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige stress. Doordat chronische stress kan een slaapprobleem ontstaan. In recent onderzoek bij fibromyalgie lijkt de wisselwerking tussen de hersenen en de hormonale klieren ontregeld.

Symptomen fibromyalgie

Wat zijn de kenmerken van fybromyalgie?

Diagnose fibromyalgie

Een patiŽnt voldoet aan de diagnose fibromyalgie anno 2010 als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Elk van de 19 gebieden krijgt een score van 1 bij pijn gedurende de afgelopen week. Het gaat om: schoudergordel links, schoudergordel rechts, bovenarm links, bovenarm rechts, onderarm links, onderarm rechts, heup links, heup rechts, onderbeen links, onderbeen rechts, bovenbeen links, bovenbeen rechts, kaak links, kaak rechts, borst, buik, bovendeel rug, onderrug, nek.

Bij de beoordeling van de symptomen buiten pijn gaat het om:

Elk van deze symptomen krijgt een score van 0 (komt niet voor) tot 3 (is zeer ernstig).

Boeken over Fibromyalgie

Er zijn reeds verschillende boeken verschenen over firbromyalgie.

Fibromyalgie en tender points

De oude diagnose van fibromyalgie was een alles of niets beoordeling. Men onderzocht 18 tenderpoints. Een tenderpoint werd als positief beschouwd als de patiŽnt aangaf dat druk op die plaats pijn doet. Als bij 11 van de 18 tenderpoints pijn werd ervaren, dan had men fibromyalgie. Iemand voldeed dus wel of niet aan de criteria voor fibromyalgie. Bij de nieuwe diagnose fibromyalgie wordt de ernst van fibromyalgie uitgedrukt in een getal. Die score is hoger naarmate meer delen van het lichaam pijn doen en naarmate de symptomen ernstiger zijn. De nieuwe criteria geven een betere weerspiegeling van de veelomvattende problematiek bij fibromyalgie.

Fibromyalgie en infrarood

Veel mensen met fibromyalgie hebben positieve ervaringen bij het gebruik van een infrarood sauna of een infrarood deken.

Fibromyalgie en voeding

Veel deskundigen veronderstellen dat fibromyalgie mede ontstaat door verzuring. Als het lichaam te weinig zuren kan afvoeren stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

Door een aangepast voeding zul je het lichaam minder gaan belasten en zal het zich sneller kunnen gaan herstellen:

Fibromyalgie en voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn tabletten of capsules die een geconcentreerd gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, kruiden, vetzuren, enzymen of andere substanties. De juiste voedingssupplementen kunnen tot een belangrijke verbetering in de gezondheidstoestand leiden bij fybromyalgie. Dit effect wordt mede teweeggebracht doordat eventuele tekorten worden opgeheven, het immuunsysteem wordt geactiveerd en de energieproductie in de cellen verhoogd wordt.

Fibromyalgie en medicijnen

Er is nog een medicijn tegen fybromyalgie. Er worden vaak pijnstillers voorgeschreven bij fybromyalgie, maar die halen enkel de scherpe kantjes van de pijn. Naast Paracetamol bestaan er onstekingsremmende pijnstillers (NSAID's). Deze kunnen echter maagklachten veroorzaken en het effect is matig. Antidepressiva kunnen helpen om de slaap te verbeteren en de pijn te verlichten. Bijwerkingen komen echter vaak voor.

Fibromyalgie en Slaapstoornissen

Mensen met fybromyalgie geraken niet in het diepe slaap stadium (delta-slaap), Groeihormoon komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt de bindweefsels. Bindweefsel regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en antilichaampjes om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels worden stijf en gespannen door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels.

Bij 25% van fibromyalgie komt slaapapneu voor. Bij slaapapneu stopt de ademhaling, soms wel voor enkele minuten. Slaapapnea is schadelijk voor de hersenen.

 

 

 

© Digitown Webdesign  -  info@digitown.be